Sewa Homestay Lenggong

Sewa Homestay Lenggong
Iklan

Saham Akhirat

Saham Akhirat
Wakaf / Derma

Selasa, 16 Ogos 2011

MENANG SAMAN FELCRA: PAS SERIUS AGENDA NEGARA BERKEBAJIKAN.


Seorang waris kepada peserta Felcra di Tapah, Mohamad Ramly Sanji menang dalam samannya terhadap Felcra Berhad yang didakwa menceroboh tanah milik ibunya. Keputusan itu dibuat Mahkamah Tinggi Ipoh melalui Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Dr Hassan Abd Rahman yang memutuskan bahawa perjanjian yang dibuat oleh Felcra dengan ibu plaintif sebelum ini tidak sah.

Sehubungan itu pihak Felcra diarah membayar ganti rugi kepada plaintif dan kos tindakan itu akan ditaksirkan mahkamah. Selain itu Hakim juga mengeluarkan perintah injuksi yang menetapkan bahawa pihak Felcra perlu mengosongkan tanah tersebut dalam masa 30 hari dan segala kos pengosongan itu perlu ditanggung pihak Felcra.

Plaintif memfailkan saman berkenaan pada 2008 selepas mendapati pihak defenden iaitu Felcra Berhad melakukan pencerobohan ke atas tanah seluas dua hektar dijalan Kacu Tapah, yang dibangunkan atas tujuan tanaman kelapa sawit.Kes beliau antara yang mendapat bantuan dan sokongan Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA), iaitu sebuah NGO yang memperjuangkan nasib peserta Felcra. 

Sementara itu, menurut pengerusi BAPA yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Perak, Tuan Haji Razman, beliau menganggap kemenangan tersebut sebagai kemenangan rakyat. Beliau menyatakan, kes itu menjadi penyuntik semangat kepada NGO itu untuk terus memberi kesedaran serta membantu peserta-peserta mendapatkan semula hak-hak mereka yang selama ini tidak diendahkan oleh pihak pengurusan Felcra.

ULASAN:

PESERTA-PESERTA FELCRA KHUSUSNYA DIKAWASAN LENGGONG PERLU BANGKIT SERTA BIJAK MENDEPANI PENIPUAN FELCRA TERHADAP TUAN TANAH DENGAN BERSEDIA MENUNTUT HAK DI MAHKAMAH. TIDAK ADA APA YANG HENDAK DITAKUTI.

INI ADALAH SATU BUKTI BAHAWA, (BAPA) AKAN TERUS MEMBELA NASIB ORANG-ORANG MELAYU DIKAMPUNG-KAMPUNG YANG TELAH LAMA MENJADI MANGSA PENIPUAN FELCRA YANG JELAS TELAH DIDALANGI OLEH KERAJAAN UMNO-BN.

FIKIRKAN SEJENAK APA YANG TELAH DIBUKTIKAN OLEH PAS DIDALAM MELAKSANAKAN AGENDA "NEGARA BERKEBAJIKAN," DENGAN BERSUNGGUH-SUNGGUH DIDALAM PEMBELAAN INI. 

"HAK RAKYAT AKAN DIBELA DENGAN SEBAIK MUNGKIN,  KEKAYAAN NEGARA UNTUK RAKYAT, BUKAN UNTUK PEMIMPIN SEPERTI KERAJAAN BARISAN NASIONAL." 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan